Ciao. 

Me nautimme elämästä, hyvästä ruuasta ja matkustelusta.

Tervetuloa mukaan!

Viisi vinkkiä onnistuneelle ruokamatkalle Italiaan

Viisi vinkkiä onnistuneelle ruokamatkalle Italiaan

Aika moni perhe suuntaa tänäkin kesänä lomalle jonnekin päin Italiaa, joten haluan jakaa teille muutamia vinkkejä, joidenka avulla otatte maailman parhaasta ruokakulttuurista kaiken irti. 

1. Noudata italialaista ateriarytmiä

Italialaiset syövät aina samaan aikaan. Lounas nautitaan yleensä klo 12–15 väillä ja illallinen klo 19 jälkeen. Tämän vuoksi myös ravintolat sulkevat ovensa lounaan ja illallisen väliseksi ajaksi. Jos löydät ravintolan, joka on auki koko päivän, on se todennäköisesti ns. turistiravintola, etkä tulisi sellaisessa kokemaan yhtä hienoja makuelämyksiä kuin paikallisten suosimassa ravintolassa. 

2. Nauti aperitiivi

Jos ruokailujen välinen aika tuntuu liian pitkältä, on syytä hakeutua lähimpään bariin nauttimaan yksi aperitivo. Tunnetumpia ovat Aperol spritz ja Campari spritz, mutta kannattaa muistaa myös alkoholittomat Crodino tai San Bitter. Aperitiivin kanssa tarjoillaan aina joitain suolaista, vähintään sipsejä tai suolapähkinöitä, useimmiten myös pikkupizzoja ja kolmioleipiä. Aperitiivin on tarkoitus vain herättää ruokahalu, joten jos et aio skipata illallista, älä syö kaikkea, mitä pöytään kannetaan.

3. Tutustu alueen ruokakulttuuriin

Italialaiset ovat äärimmäisen ylpeitä omista alueellisista herkuistaan, joten kannattaa ehdottomasti nautiskella niistä. Jos olet Toscanassa, älä valitse listalta Carbonaraa, vaan esimerkiksi pappa al pomodoro tai pappardelle al cinghiale. Jokaisella italialaisella maakunnalla on myös omia paikallisia juustoja, leikkeleitä ja leivonnaisia, joihin kannattaa tutustua. Sen jälkeen, kun olet kerran maistanut aitoa puhvelinmozzarellaa Campaniassa, ei sinun todennäköisesti enää tee mieli ostaa maahantuotua versiota Prismasta. Älä myöskään juo vanhasta tottumuksesta pelkkää chiantia, vaan valitse alueen omia erikoisuuksia. 

4. Hakeudu keskustan ulkopuolelle

Useimmiten parhaat ravintolat sijaitsevat ydinkeskustan ulkopuolella. Paikalliset ovat tottuneet ajamaan ravintoloihin pitkiäkin matkoja autolla, ja vaikka et lomalla haluaisikaan stressata autoilusta, kannattaa ainakin kerran kokeilla hakeutua hieman kauemmas kaupungista. Jos esimerkiksi satut olemaan lomalla Roomassa ja haluat syödä mereneläviä, aja Fiumicinoon. Niin paikallisetkin tekevät. Kaupunkien ulkopuolella on myös useita agriturismoja, joissa voi nauttia maatilan antimista ja halutessaan myös yöpyä 

5. Käy ruokakaupassa

Minulla on aina tapana käydä paikallisessa ruokakaupassa, vaikka en aikoisikaan loman aikana viettää sekuntiakaan keittiössä. Yleensä nappaan Italian-reissuilta matkalaukkuun parmesaania, pecorinoa tai jotain muuta paikallista juustoa, erilaisia pastoja (esim. ditalini-pastaa, jota ei saa Suomesta), mausteita ja oliiviöljyä. Useimmissa ruokakaupoissa on myös kelvollinen viinivalikoima, mutta itse hankin tuliaisviinit mieluiten suoraan tuottajilta.

+1 Ota rennosti!

Italiassa ei mennä ravintolaan pönöttämään, vaan seurustelemaan ja nauttimaan ruuasta. Vaikka ruuan tulo saattaisi välillä kestää pidempään, älä hermostu, vaan hymyile, kaada itsellesi toinen lasillinen viiniä ja katso seuralaistasi silmiin. Olet lomalla.

 

 

 

Vuoden ruokalähetti 2020?

Vuoden ruokalähetti 2020?

Tervetuloa ravintolaan, myös lapset!

Tervetuloa ravintolaan, myös lapset!