Ciao. 

Me nautimme elämästä, hyvästä ruuasta ja matkustelusta.

Tervetuloa mukaan!

Vuoden ruokalähetti 2020?

Vuoden ruokalähetti 2020?

Luca kirjoitti pari päivää sitten mielenkiintoisen Facebook-statuksen. Hän kertoi olevansa pizzantekijänä harmissaan siitä, että yhä suurempi osuus pizzoista myydään jonkin ruokalähettipalvelun kautta. Ravintoloitsijana hän tietenkin tiedostaa sen, että ruokalähettipalveluiden käyttäminen on liiketoiminnallisesti kannattavaa, ja jokaisessa ravintolassamme on niitä aina käytettykin, mutta hänen mielestään asiakas jää paljosta paitsi, kun ei tule ravintolaan paikan päälle nautiskelemaan. Kotiin paketissa haaleana saapuva ruoka-annos ei mitenkään voi olla sama kuin asiakkaalle keittiöstä välittömästi tuotu annos. 

Olemme itsekin kausittain käyttäneet melko useinkin ruokalähettipalveluita, ja välillä ovelle ilmestynyt lähetti on tuntunut oikealta enkeliltä. Kun lapsi on kiukutellut koko päivän, eikä kukaan ole ehtinyt käydä kaupassa, on ollut ihanaa saada illallinen valmiina pöytään muutamalla napinpainalluksella. On kuitenkin ihan totta, että lähettipalvelun avulla tuodut annokset ovat tarjonneet vain avun siihen tärkeimpään: Nälkään. En voi sanoa, että olisin ruokalähettipalvelun myötä kokenut mitään sen suurempia makuelämyksiä. 

Ravintolassa paikan päällä pääsee kokemaan niin paljon enemmän. Siellä pääsee parhaassa tapauksessa katsomaan ruokaa valmistanutta henkilöä silmiin ja kuulemaan tarinoita ruuan alkuperästä. Kaikkiin kysymyksiinsä saa heti vastauksen ja –ravintolasta riippuen– voi päästä siemailemaan myös upeita viinejä. 

Toki ruokalähettipalvelusta tilataan usein sellaisia ruokia, jotka on helppo syödä ilman tarinointiakin: burgereita, pitaleipiä, pizzoja ja susheja, mutta olisiko niistäkin mahdollista nauttia enemmän paikan päällä ravintolassa? Ehkä. 

Uskon, että ruokalähettipalvelut ovat tulleet jäädäkseen, ja ihmiset tiedostavat sen, että kotiin tuotu ruoka ei ole koskaan aivan samalla tasolla kuin paikan päällä ravintolassa. Minusta olisi kuitenkin ihanaa, jos ruokalähettipalveluihin voisi tuoda hieman lisää "hohtoa". Ravintolat voisivat esimerkiksi panostaa enemmän siihen, että asiakas saisi kotiinsa ruuan lisäksi edes pienen palan ravintolan fiiliksestä. Miten olisi esimerkiksi suositus soittolistasta, jota voisi kuunnella aterioidessaan? Tai lämmitysohje, mikäli ruoka on päässyt jäähtymään matkalla? Entä voisiko pakkausmateriaaleihin panostaa vähän enemmän? 

Voisiko ruokalähetti puolestaan pukeutua värikkään tuulipuvun sijaan hieman elegantimmin? Minusta olisi ihanaa, jos myös ruokalähetti voisi tuoda omaa persoonaansa esiin samaan tapaan kuin parhaat tarjoilijat ravintoloissa tekevät. Vaikka kohtaaminen lähetin kanssa kestää usein vain muutaman sekunnin, ehtii siinäkin ajassa jo muodostaa mielikuvan palvelun laadusta. Itse ainakin tarkkailen lähetin siisteyttä, nopeutta ja ystävällisyyttä –ja uskon, että näin tekee (ainakin alitajuisesti) moni muukin. 

Miten ruokalähettipalvelut tulevat vaikuttamaan ravintolakulttuuriin tulevaisuudessa? Palkitaanko vuonna 2020 Vuoden tarjoilijan lisäksi myös Vuoden ruokalähetti? Kannattaako tulevaisuuden ravintolan enää maksaa korkeaa vuokraa asiakaspaikoistaan, kun kaikki kuitenkin tilaavat ruuan kotiin? Mitä mieltä sinä olet? 

Kuvassa spaghetti aglio & olio, joka on hyvä vaihtoehto ruokalähettipalvelulle, kun kaapissa ei ole mitään. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Näillä pastaopeilla hurmaat italialaisenkin

Näillä pastaopeilla hurmaat italialaisenkin

Viisi vinkkiä onnistuneelle ruokamatkalle Italiaan

Viisi vinkkiä onnistuneelle ruokamatkalle Italiaan