Ciao. 

Me nautimme elämästä, hyvästä ruuasta ja matkustelusta.

Tervetuloa mukaan!

Näillä pastaopeilla hurmaat italialaisenkin

Näillä pastaopeilla hurmaat italialaisenkin

"Mutta tämä pasta ei ole al dente!" on lause, jonka olen saanut kuulla usein viimeisten kymmenen vuoden aikana. Kun on naimisissa italialaisen kanssa, saattaa maailman helpoimman ruuan valmistaminen tuntua ylitsepääsemättömän vaikealta. Ja minä en edes koskaan unohtanut pastakattilaa liedelle, kuten jotkut tekevät. Olen vain ollut suuripiirteinen ja pastani on aina ollut aavistuksen raakaa tai hieman ylikypsää. 

Oikeasti täydellisen pastan valmistaminen on äärettömän helppoa, kunhan muistaa muutaman asian. Tässä siis lyhyt opas oikeaoppiseen pastan valmistukseen, olkaa hyvä!

1. Pastan valinta

Lähikaupasta löytyy jos jonkinmoista spaghettia ja makaroonia, mutta koska pasta ei itsessään ole kallis raaka-aine, kannattaa suosiolla jättää halvimpien merkkien pastat ostamatta. Jos kaupastasi löytyy pronssisuulakkeen läpi vedettyä pastaa, italiaksi trafilata al bronzo, osta sitä. Se imee kastikkeen maut sisäänsä ja pitää rakenteensa huomattavasti paremmin kuin "tavispasta", koska pronssikäsittely tekee pastan pinnasta hieman huokoisen. Tavallinen pasta sen sijaan vedetään teflonsuulakkeen läpi, mikä on nopeaa, mutta tekee pastan pinnasta hyvin sileän ja tasaisen. 

Kiinnitä huomiota myös pastan muotoon. Tasainen kastike, esimerkiksi tomaattikastike tai pesto, sulautuu hyvin pitkän pastan joukkoon, kun taas esimerkiksi jauhelihakastike on parhaimmillaan lyhyen pastan kanssa. Vaikka eri malliset pastat onkin valmistettu kaikki samoista raaka-aineista, annoksen maku muuttuu, kun pastan muoto muuttuu. Tämä johtuu siitä, että oikean muotoinen pasta imee kaikki kastikkeen maut itseensä ja tekee makuelämyksestä täydellisen. 

2. Keitinveden ja suolan määrä 

Asiantuntijoiden mukaan pastan keittämisessä pätee 1-100-10 -sääntö. Suomennettuna tämä tarkoittaa 100 grammaa pastaa - 1 litra vettä - 10 grammaa suolaa. Kun siis muistat tämän suhdeluvun, ei voi mennä pieleen. Muista, että keitinveden pitää olla kuplivan kiehuvaa koko kypsennyksen ajan. 

3. Pastan kypsennys

Tämä on pastan valmistuksessa se kaikista kinkkisin vaihe: Pastan optimaalisen kypsyysasteen saavuttaminen. Valitettavasti ei riitä, että katsot pastapaketista, kuinka monta minuuttia kyseisen pastan kypsyminen vaatii, vaan pastakattilaa on vahdittava kuin haukka. Yleensä pastaa kannattaa keittää noin 70% siitä, mitä paketissa lukee, koska pasta jatkaa kypsymistään myös silloin, kun se sekoitetaan kastikkeeseen. Ei kuitenkaan kannata täysin luottaa matematiikkaan, vaan testata pastan rakenne ennen sen siivilöimistä. Pasta ei saa tässä vaiheessa olla enää täysin raakaa, mutta ei ihan kypsääkään. Älä huoli, kun erehdyt tarpeeksi monta kertaa, opit kyllä tunnistamaan oikean kypsyysasteen. 

Ennen kuin siivilöit pastan, ota muutama kauhallinen keitinvettä talteen. Tarvitset sitä seuraavassa vaiheessa. 

4. Pastan ja kastikkeen yhdistäminen

Jos olet noudattanut oppejani tähän asti, sinulla on nyt 70% kypsää pastaa ja muutama kauhallinen keitinvettä. Lisäksi sinulla pitäisi tässä vaiheessa olla valmiina myös pastan condimento eli kastike. Jos olet esimerkiksi valmistanut tomaattikastikkeen, kaada sitä sopiva määrä kypsän pastan seuraksi ja jatka pastan kypsentämistä yhdessä kastikkeen kanssa. Kaada joukkoon myös hieman aiemmin säästämääsi keitinvettä ja anna sen haihtua. Sekoita koko ajan, kunnes pasta on saavuttanut optimaalisen kypsyyden. Tässä vaiheessa pasta imee kaikki kastikkeen maut itseensä, ja pastan tärkkelystä sisältävä keitinvesi toimii ikään kuin suurusteena.  

5. Pastan ja kastikkeen määrä 

Jos et tarjoile pastan lisäksi muuta syötävää, kannattaa pastaa varata noin sata grammaa per ruokailija. Yhdestä puolen kilon paketista riittää siis neljälle-viidelle. 

Kastiketta kannattaa joskus valmistaa kerralla isompi määrä, mutta pastaa ei ole syytä keittää kerralla niin paljoa, että valmista kastikkeeseen sekoitettua pastaa kannattaisi säilöä jääkaapissa. Sen sijaan suosittelen säilömään kastikkeen jääkaapissa ja keittämään aina pastan tuoreena. 

Kastikkeessa pitkään muhinut pasta ei todellakaan ole enää seuraavana päivänä al dente. 

6. Parmesaania?  

Pastaan ei ole missään nimessä pakko lisätä juustoa. Itse asiassa on joitakin pastareseptejä, joihin ei missään nimessä saisi italialaisten mukaan ripotella parmesaania. Tällaisia pastoja ovat erilaiset kala- ja äyriäispastat. Simpukat ja parmesaani eivät sovi yhteen.  

Muistathan, että kun tarjoilet parmesaania tai pecorinoa pastan kanssa, on se lisättävä vasta tarjoiluvaiheessa. Yleensä ruokailijat ripottelevat juuston annoksensa päälle ihan itse.

 

Olen huomannut, että Suomessa pasta mielletään melko epäterveelliseksi valinnaksi, vaikka se kuuluukiin olennaisena osana yhtenä maailman terveellisimpinä pidettyyn ruokavalioon. Totuus on, että pastasta tulee epäterveellistä, jos se tehdään väärin. On esimerkiksi tieteellisesti todistettu, että ylikypsän pastan glykeeminen indeksi on korkea, kun taas puolestaan pastan, joka on al dente, on matala. 

Miten sinä yleensä kypsennät pastasi?

Yksinkertaisesti paras tomaattikastike

Yksinkertaisesti paras tomaattikastike

Vuoden ruokalähetti 2020?

Vuoden ruokalähetti 2020?