Ciao. 

Me nautimme elämästä, hyvästä ruuasta ja matkustelusta.

Tervetuloa mukaan!

Yksinkertaisesti paras tomaattikastike

Yksinkertaisesti paras tomaattikastike

Muutama vuosi sitten Suomi hullaantui Henri Alénin tomaattikastikkeesta, jonka myötä Alepastakin alkoi löytää Muttin tomaattimurskaa. Nyt Suomen kansa on kuitenkin valmis ottamaan askeleen eteenpäin ja voimme hyvin siirtyä noudattamaan italialaisen perheenäidin tomaattikastikereseptiä, joka on paljon yksinkertaisempi. Italialaiset eivät hifistele punaviinillä tai appelsiininkuorella, vaan panostavat laadukkaisiin raaka-aineisiin ja aikaan

Kastikkeen voi valmistaa tomaattimurskasta, paseeratusta tomaatista, kuorituista tomaateista, kirsikkatomaateista tai tuoreista tomaateista. Siihen voi käyttää valkosipulia, salottisipulia, chiliä ja erilaisia yrttejä. Jokaisessa perheessä tuntuu olevan oma tapansa valmistaa sugo, mutta tässä on meidän perheen resepti.

 

Il sugo

2 tlk kuorittuja tomaatteja

Oliiviöljyä

Salottisipuli

Suolaa

Tuoretta basilikaa

 

1. Hienonna sipuli ja kuullota sitä pari minuuttia oliiviöljyssä. Kannattaa valita korkeareunainen paistoastia. 

2. Lisää sitten tomaatit ja suola. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, alenna sitten lämpöä ja anna kiehua hiljalleen ilman kantta. Näin tomaattien maku syvenee ja happamuus haihtuu pois. 

3. Kypsennyksen aikana riko tomaattien rakenne haarukalla. Itse tykkään jättää joukkoon hieman isompiakin "sattumia". 

4. Kypsennä vähintään 20 minuuttia. Mitä kauemmin annat tomaattien kypsyä, sitä paremmaksi maku muuttuu. Lisää tarvittessa vettä, jottei kastike kuivahda. 

5. Voit lisätä basilikan jo kypsennyksen aikana ja poimia sen pois kastikkeesta ennen tarjoilua. Voit myös lisätä sen kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua. 

6. Tomaattikastike sopii hyvin ýhteen kaikkien pastamuotojen kanssa. Keitä pasta näiden ohjeiden mukaan ja tarjoile parmesaanin tai pecorinon kera.

 

Muutama lisähuomio:

Jos haluat, voit käyttää sipulin sijaan valkosipulia. Halkaise silloin valkosipulinkynnet kahtia ja kuullota niitä öljyssä. Poimi valkosipulinkynnet kuitenkin pois öljystä ennen tomaattien lisäämistä.

Sipulin laatua ja määrää voi vaihdella oman maun mukaan. Itse pidän miedon makuisesta salottisipulista, mutta tiedän, että esimerkiksi punasipuli toimii tässä kastikkeessa myös mainiosti. 

Mikäli pidät mausteisemmasta kastikkeesta, lisää oliiviöljyyn alkuvaiheessa hienonnettua tuoretta chiliä.

Basilikan sijaan voit halutessasi käyttää tuoretta oreganoa. Italialaiset valitsevat yleensä jomman kumman, eivät molempia. 

Muista, että laadukkaat raaka-aineet (tomaatit ja oliiviöljy) ovat tämän kastikkeen perusta. Parhaita tomaatteja ovat San Marzano -tomaatit, joita saattaa hyvällä tuurilla löytää jopa lähikaupasta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mainio salaatti, joka syntyi vahingossa

Mainio salaatti, joka syntyi vahingossa

Näillä pastaopeilla hurmaat italialaisenkin

Näillä pastaopeilla hurmaat italialaisenkin