Ciao. 

Me nautimme elämästä, hyvästä ruuasta ja matkustelusta.

Tervetuloa mukaan!

Kantarelli-sahramirisotto

Kantarelli-sahramirisotto

Muuttomme lähenee kovaa vauhtia, joten meillä on käynnissä keittiökaappien ja pakastimen tyhjennysoperaatio. Samaan aikaan minä yritän hamstrata napaani mahdollisimman paljon sellaisia herkkuja, joita tiedän kaipaavani Italiassa. Syömme siis vuorotellen kuiva-ainekaapin sisällöstä loihdittuja aterioita tai lohta ja uusia perunoita. Ai että, niitä tulen kaipaamaan!

Tänään löysimme kaapista kuivattuja kantarelleja ja sahramia –ja niistä syntyi herkullinen risotto. Vaikka minä olenkin meidän perheen virallinen risottomaisteri, toimi Luca tänään kokkina. Hän hallitsee risoton, vaikka onkin roomalainen. Keskivertoroomalainenhan nimittäin syö riisiä vain mahataudissa.

Risotto on siitä vaikea ruokalaji, että se vaatii jatkuvaa läsnäoloa ja äärimmäistä tarkkuutta. Risotonkin pitää nimittäin olla al dente. Ylikypsä risotto maistuu riisipuurolta. Tämän seikan  vuoksi italialaisissa ravintoloissa risotto valmistetaan yleensä tilauksesta vähintään kahdelle hengelle ja ruokalistassa on erikseen mainittu, että odotusaika on noin 20 minuuttia. Jos risotto valmistuu nopeammin, on sen valmistukseen yleensä käytetty esikypsennettyä riisiä, eikä koostumus ole oikeanlainen.

Liemi on risoton sielu. Laiska oikaisee reseptissä niin, että käyttää valmista liemikuutiota. Viitseliäs keittää liemensä itse. Luca keitti liemen, johon laittoi vettä, suolaa, mustapippuria, sipulia, varsiselleriä, porkkanaa, valkosipulia ja laakerinlehden. Tämän jälkeen hän siivilöi sen ja heitti kuivatut sienet kuumaan liemeen muhimaan. Sitten hän siivilöi liemen vielä uudestaan. Näin syntyi kasvisliemi täynnä sienen makua. Sieniä käytettäessä siivilöinti on tärkeää, koska kuivatuissa sienissä on yleensä mukana myös hiekkaa ja havuja. Minä en ainakaan halua niitä risottoni joukkoon.

Risotto on siitä viehättävä ruokalaji, että määrät eivät ole ihan niin precis. Siispä tässä teille suurpiirteinen resepti, joka toimii varmasti paremmin syksyllä, mutta myös Suomen kesässä, joka muistuttaa välillä syksyä...

 

Kantarelli-sahramirisotto kahdelle

250g risottoriisiä (Carnaroli tai Arborio)

Voita ja oliiviöljyä

2 salottisipulia

Kuivattuja kantarelleja

250g risottoriisiä

Tilkka valkoviiniä

Tilkka kermaa

Sahramia

Suolaa

Pippuria

Kasvislientä

Parmesaania

 

Tee näin:

1. Varmista, että sinulla on kuumaa, kevyesti kiehuvaa lientä valmiina. Hienonna sitten salottisipuli ja kuullota sitä hetki öljyssä ja voissa.

2. Lisää riisi ja paahda sitä kunnes riisinjyvistä tulee läpikuultavia.

3. Lorauta joukkoon valkoviini ja anna sen haihtua pois.

4. Lisää sitten sienet.

5. Aloita kuuman liemen lisääminen kauhallinen kerrallaan. Sekoita koko ajan ja lisää lientä aina juuri ennen kuin aikaisemmin lisäämäsi neste on haihtunut kokonaan pois.

6. Kun riisi alkaa olla lähes kypsää, lisää vähitellen myös kerma sekä sahrami. Sahramia tulee laittaa niin paljon, että riisistä tulee kauniin keltaista.

7. Riisi on sopivan al dente, kun pystyt vielä hyvin pureskelemaan sitä. RIisinjyvien pitää antaa hampaille pientä vastusta. Tarkista vielä tässä vaiheessa maku ja lisää tarvittaessa suolaa sekä pippuria.

8. Ota risotto pois liedeltä ja sekoita sen joukkoon sitten runsas kourallinen hienoksi raastettua parmesaania.

9. Tarjoile välittömästi.

 

Huom! Jos haluat nähdä tämän "livenä" lautasella, ota seurantaan @slowhelsinki Instagramissa ja katso viimeisin tarina.

 

 

Kotona

Kotona

Arrivederci Helsinki

Arrivederci Helsinki