Ciao. 

Me nautimme elämästä, hyvästä ruuasta ja matkustelusta.

Tervetuloa mukaan!

Kuukausi Sardiniassa

Kuukausi Sardiniassa

Me rakastamme matkustelua, ja vaikka kuinka aina suunnittelisimme lomamatkoja New Yorkiin, Santorinille tai Ibizalle, päädymme joka ikinen kerta Italiaan. Se ei johdu siitä, ettemekö uskaltaisi mennä muualle, vaan siitä, että Italia on kuin toinen kotimme, jonka syleilyyn meidän on pakko päästä säännöllisesti. Haistamme Italian-ilmassa rakkautta, ja siksi haluamme hengittää vain sitä. Samaa rakkautta emme tuntisi, jos matkustaisimme satunnaisesti valittuun turistikohteeseen tai vilkkaaseen miljoonakaupunkiin.

Viime vuoden heinäkuussa päätimme kokeilla kuukauden ajan italialaista rantaelämää, joten vuokrasimme asunnon Sardiniasta, La Caletta -nimisestä kylästä. Olemme kaksi kertaa aikaisemminkin käyneet Sardiniassa, ja tiedämme, että siellä on Italian kauneimmat –ja samalla myös lapsiturvallisimmat– rannat. Sardinia on myös erittäin rauhallinen lomakohde, ainakin jos sinne menee muulloin kuin elokuussa.  

Suomalaiset lomailevat useimmiten Sardinian luoteisosassa, Algheron lähettyvillä, koska sinne saa kesäisin suoria lomalentoja, mutta me olemme aina matkustaneet saaren vastakkaiselle puolelle Olbiaan ja suunnaneet sieltä autolla Sardinian kauneimpien rantojen äärelle. Roomasta saa suoria lentoja Olbiaan, mutta tällä kertaa me valitsimme laivakyydin, koska halusimme pysähtyä Roomaan viettämään hetken aikaa Lucan sukulaisten kanssa. Meriteitse Olbiaan pääsee kätevästi Civitavecchiasta, joka sijaitsee reilun tunnin ajomatkan päässä Roomasta. Itse laivakyyti kestää noin kuusi tuntia. Laivamatka on hyvä vaihtoehto silloin, jos aikoo tuoda auton mukanaan mantereelta, mutta mukavuudenhaluisille suosittelen kuitenkin ehdottomasti lentämistä. 

 

Lomamme aikana valitsimme melkein joka päivä uuden rannan, jonne ajoimme nauttimaan merestä. Sardiniassa useimmat rannat ovat "vapaita", mikä tarkoittaa sitä, että kukaan ei ole voinut bisneksen vuoksi vuokrata ranta-aluetta itselleen, ja pääset nauttimaan postikorttimaisemista ihan ilmaiseksi. Tämä on Italiassa harvinaista herkkua!

Söimme melko vähän ravintoloissa, koska halusimme toteuttaa meille tuttuja reseptejä meille niin rakkaista paikallisista raaka-aineista. Luca valmisti useampana iltana spaghetti alle vongole, spaghettia simpukoiden keraMe myös grillasimme ahkerasti munakoisoja, kesäkurpitsoja ja paprikoita. Ja minä sain syödä kilokaupalla maailman parasta italialaista vesimelonia. Ai että! 

Italialaisissa turistikylissä alkaa aina iltaisin kova kuhina, niin myös Calettassa. Italialaiseen tyyliin poikamme kävi lähes joka ilta ajamassa törmäilyautoilla tai minimönkijällä, jonka jälkeen suuntasimme jäätelölle paikalliseen gelateriaan. 

La Caletta oli lomakohteena äärimmäisen rauhallinen, mikä oli meistä vain positiivinen asia. Kaupungilla oli kuitenkin haasteita vedenjakelun kanssa ja vettä säännösteltiin. Vesi ei myöskään ollut juomakelpoista edes keitettynä, ja jouduimme hakemaan kaiken juoma- ja ruuanlaittoveden torille tuodusta tankista. Näin käy kuulemma joka kesä, kun turistit saapuvat. Vedenpuhdistamon kapasiteetti ei yksinkertaisesti riitä kaiken sen vesimäärän käsittelyyn. Tämän vedenkäsittelyongelman vuoksi en ehkä uudelleen palaisi La Calettaan. 

Kun taas joskus matkustamme Sardiniaan, haluan ajoittaa matkan touko-kesäkuulle. Silloin on vieläkin rauhallisempaa kuin heinäkuussa. Minusta olisi myös ihanaa kierrellä vieläkin enemmän autolla ja vierailla paikallisissa juustoloissa sekä viinitiloilla. Viime vuonna olimme niin uupuneita edellisen vuoden työrupeamasta, että emme juurikaan jaksaneet suunnitella retkiä.

 

 

 

Tässä vielä muutamia vinkkejä Sardiniaan suuntaaville.

 

Maista ainakin näitä:

1. La bottarga

Bottarga on suolattua ja kuivattua harmaamullon tai tonnikalan mätipussia, jota käytetään mausteena esimerkiksi pastassa. Itse en pidä sen voimakkaasta mausta, mutta Luca on niin hulluna siihen, että pyytää simpukkapastansa aina bottargan kera, jos vain mahdollista. 

2. Pecorino sardo

Sardiniassa lampaat ovat aina olleet tärkeä elinkeino, joten saarella tuotetaan paljon juustoja, jotka on valmistettu lampaanmaidosta. Tunnetuin on pecorino sardo, joka on alkuperäsuojeltu (DOP) juusto. Suosittelen kuitenkin maistamaan myös niitä vähemmän tunnettuja juustoja.

3. Pane carasau

Sardiniassa ei voi välttyä pane carasaulta. Se on ohutta ja rapeaa vehnäleipää, jollaista paimenilla oli tapana ottaa mukaansa pitkille vaelluksille, koska se säilyy hyvänä jopa vuoden. Meillä oli tapana ottaa pane carasauta mukaan rannalle. Se on ainakin vähän terveellisempää kuin teolliset sipsit.

 

Käy täällä (jos lomailet Olbian suunnalla) 

1. Cala Gonone

Ajoimme Cala Gononeen parin tunnin matkan kapeaakin kapeampia vuoristoteitä ja olin niin peloissani, että meinasin kuolla. Perillä meitä odotti kuitenkin niin upea maisema, että tekisin kärsisin saman reissun uudestaan milloin vain. 

2. Porto Cervo

Porto Cervossa ei meillä taviksilla ole varaa lomailla, mutta sinne voi matkustaa vaikka vain päiväksi ihailemaan luksusjahteja ja urheiluautoja. Meidän poikamme rakastaa Lamborghineja ja Ferrareita, joten Porto Cervossa hän kulkee ympäriinsä kuin sydänsilmäinen emoji. 

3. San Teodoron rannat

Omat suosikkini ovat Lu impostu, La Cinta ja Capo Coda Cavallo. Vaikka nämä rannat ovat aina täynnä ihmisiä, on edessä näkyvä merimaisema niin häikäisevän kaunis, että taustalle jäävä kuhina ei haittaa lainkaan. Rannat ovat myös kaikki matalia, joten uimaan vasta opettelevankin lapsen kanssa uskaltaa ottaa melko rennosti. 

 

 

Pakkaa mukaan

1. Hyttyskarkote

Valitettavasti näiltä inisijöiltä ei pääse pakoon edes Sardiniassa. Kaiken lisäksi nämä hyttyset iholle päästessään jättävät muistoksi oikein kunnolliset jättipaukamat, joten on parempi pitää ne loitolla, jos vain mahdollista. 

2. Kylmälaukku

Helteisellä rannalla rantaeväät kuumenevat 10 minuutissa. Jos haluat pitää juomavetesi raikkaana, muista pakata kylmälaukku mukaan jo kotona. Me unohdamme kylmälaukun joka kerta, ja joudumme ostamaan joka lomalla uuden. 

3. Maassa maan tavalla -asenne

Italiassa asiat eivät koskaan suju yhtä loogisesti kuin Suomessa. Jos esimerkiksi vuokraat asunnon, saatat hämmästyä siitä, kuinka monimutkaisesti jätteiden lajittelu voidaan hoitaa. Voit kuitenkin olla varma, että italialaiset eivät sinun mielipiteesi vuoksi tule muuttamaan omasta mielestään toimivaa systeemiä, joten kannattaa vain huokaista syvään ja muistaa maassa maan tavalla -asenne. 

 

 

Mistä tunnistaa hyvin tehdyn pizzan?

Mistä tunnistaa hyvin tehdyn pizzan?

Pasta al burro e parmigiano

Pasta al burro e parmigiano