Ciao. 

Me nautimme elämästä, hyvästä ruuasta ja matkustelusta.

Tervetuloa mukaan!

Pizzahuumaa Napolissa

Pizzahuumaa Napolissa

Muutama kuukausi sitten Lucan sähköpostiin ilmestyi viesti: "Teidän pizzerianne, Pizzeria Luca, on ehdolla Pohjois-Euroopan parhaaksi pizzeriaksi 50 Top Pizza -kilpailussa". Luca oli hämmästynyt: Hänen uurastuksensa oli huomattu Italiassa asti. Samalla hän ajatteli, että olisi ihme, jos vain muutaman kuukauden auki ollut pizzeria voisi saada moisen tunnustuksen. Hän kirjoitti asiasta postauksen omalle Facebook-sivulleen ja unohti koko asian.

Sitten, eräänä kesäkuisena iltana hän huomasi saaneensa toisen viestin 50 Top Pizza -kilpailun järjestäjältä: "Teidän pizzerianne on valittu Pohjois-Euroopan parhaaksi pizzeriaksi. Kutsumme sinut Napoliin Teatro Mercadantessa 24.7. järjestettävään gaalaan. Ethän vielä kerro voitosta kenellekään. Se on salaisuus.".

Olin viettämässä ystäväni polttareita, kun Luca ilmoitti minulle voitosta. Meinasin hypätä kattoon innostuksesta, mutta pidättäydyin hykertelemään itsekseni. Tiedättekö sen tunteen, kun on niin ylpeä jostakin ihmisestä, että meinaa purskahtaa itkuun? Niin ylpeä minä olin. Lähdin polttareista aikaisin kotiin ja ryhtäsin halaamaan miestäni.

50 Top Pizza järjestetiin tänä vuonna toista kertaa. Kyseessä on, enemmänkin kuin kilpailu, vuosittain ilmestyvä opas, jonka taustalla on ryhmä italialaisia ruokavaikuttajia. Kukaan ei siis voi päättää osallistuvansa tähän kilpailuun, vaan anonyymit ruokakriitikot kiertävät pizzerioita ja arvioivat niiden tasoa. Ideana on valita Italian 50 parasta pizzeriaa ja laittaa ne paremmuusjärjestykseen. Lisäksi kilpailussa jaetaan tunnustukset muun muassa Pohjois-Euroopan, Japanin, Etelä-Amerikan ja Oseanian parhaat pizzeriat. Viime vuonna Pohjois-Euroopan parhaaksi pizzeriaksi valittiin Kööpenhaminassa sijaitseva Baest.

Gaalailtana me pukeuduimme hienosti ja astelimme loistokkaaseen Teatro Mercadanteen. Paikalla olivat Italian tärkeimmät ruokavaikuttajat ja parhaat pizzaleipurit. Kaikki tervehtivät meitä lämpimästi, ihan kuin olisimme aina tunteneet toisemme. Ensin kaikista voittajista otettiin valokuvat ja sitten siirryimme sisään upeaan teatteriin, jossa palkintojenjako alkoi.

Palkinnot jaettiin äärettömän tehokkaasti, mutta juhlavasti. Kukaan ei pitänyt puheita, vaan tunnustukset käytiin yksitellen noutamassa lavalta innokkaiden taputusten saattelemina. Vain Franco Pepe, joka tänä vuonna voitti toistamiseen Italian parhaan pizzerian tittelin, sai puheenvuoron. Franco puhui luovuuden tärkeydestä. Hän sanoi, että luovuus ei ole kopioimista, vaan sitä, että itse inspiroituu jostakin ja uskoo siihen täysillä. Franco todellakin elää niin kuin opettaa. Hän on onnistunut intohimonsa avulla herättämään eloon kuihtumaisillaan olleen kylän  ja nyt koko maailma matkustaa hänen pizzeriaansa syömään.

Gaalan jälkeen nautimme teatterissa lasillisen proseccoa ja kiirehdimme hakemaan illalliseksi, mitäs muutakaan kuin napolilaista pizzaa, jonka söimme hotellin sängyssä. Emme oikein vieläkään uskoneet, että Luca oli saanut kyseisen palkinnon, mutta siinä se nyt oli: Kehystetty paperi, jossa mainittiin, että Lucan pizza on Pohjois-Euroopan parasta.

Vaikka kyseessä olikin vain paperi, se oli meille molemmille tärkeä merkki siitä, että kannattaa uskoa siihen mitä tekee, vaikka se olisikin välillä vaikeaa. Me olemme alusta asti halunneet tehdä asioita suurella kunnianhimolla ja olla taipumatta kompromisseihin. Voin vakuuttaa, että se ei ole aina ollut helppoa. Hikeä ja kyyneleitä on vuodatettu. Se, että tämä kunnianhimo on huomattu Italiassa asti, ei ole meille yhdentekevää.

Grazie Italia. Kiitos Suomi.

luca.jpg
teatro.jpg
Kuuden kuukauden tauko

Kuuden kuukauden tauko

Kotona

Kotona