Ciao. 

Me nautimme elämästä, hyvästä ruuasta ja matkustelusta.

Tervetuloa mukaan!

Panificio il Toscano, Apulian aarre

Panificio il Toscano, Apulian aarre

Olemme viettäneet tämän viikon pienessä kaupungissa nimeltä Corato. Se sijaitsee Apulian maakunnassa, noin neljän tunnin ajomatkan päässä Roomasta. Emme tulleet tänne lomailemaan, vaan tutustumaan Lucan ystävän Marcon leipomoon. Joka aamu Luca on herännyt viideltä ja harpponut pimeän keskustan läpi Panificio il Toscanoon, jossa on siihen aikaan jo täysi meno päällä. Minä olen ottanut iisimmin ja mennyt ihailemaan kovan työn tuloksia vasta muutamia tunteja myöhemmin.

Panificio il Toscano saa nimensä Marcolta, sillä hän on kotoisin Toscanasta. Tänne eteläiseen Italiaan hän päätyi, kun tapasi Lontoossa nykyisen vaimonsa Valerian, joka tuli raskaaksi ja halusi ehdottomasti synnyttää esikoisensa omassa kotikaupungissaan Coratossa. Niinpä neljä vuotta sitten Marco avasi unelmiensa leipomon Coratoon, ja kaksi viikkoa sen jälkeen hän sai esikoispoikansa. Ensimmäinen vuosi oli rankka: Marco teki 16-tuntisia työpäiviä, koska hänellä ei ollut varaa palkata leipureita avukseen. Apuliassa ei myöskään osattu arvostaa Marcon halua panostaa laatuun, koska se tietenkin näkyy hinnassa. Marco leipoo kaikki tuotteensa juureen ja käyttää vain paikallisia viljoja aina kun mahdollista. Kun muiden leipomoiden hyllyt ovat täynnä valkoisia vehnäleipiä, Marcon leipomossa tuoksuvat ruis, siemenet, hamppu ja speltti. Suomalaiset ihastelisivat vaihtoehtojen paljoutta, mutta perinteitä rakastavat italialaiset eivät ihan helposti vaihda vehnäleipää täysjyväleipään.

Vaikka alku olikin rankka, ei Marco luovuttanut, vaan keräsi pikku hiljaa itselleen laadukasta leipää rakastavan asiakaskunnan. Nykyään asiakkaita on jo niin paljon, että leipä loppuu tiettynä päivinä kesken. Marcolla on nykyään myös apunaan kolme työntekijää, joista yksi, sisilialainen Mirko, on jopa kirjoittanut gradun hiivoista. Gradun otsikko oli: Elektronisen musiikin vaikutus hiivojen aktiivisuuteen. Ja arvatkaa mitä? Mirkon tutkimuksen mukaan hiivat “tanssivat”, kun saavat viettää aikansa musiikkia kuunnellen. Kannattaa siis panostaa leivänkohotusmusiikkiin, koska Mirkon tutkimuksen mukaan siitä todella on hyötyä.

Me pystymme hyvin samaistumaan Marcon tarinaan, sillä italialaisen palapizzan esitteleminen turkulaisille oli vähintäänkin yhtä vaikeaa kuin coratolaisten hurmaaminen täysjyväleivällä. Myös Luca teki Pizzariumin perustamisen aikaan 16-tuntisia työpäiviä ja meidänkin esikoisemme oli samaan aikaan vain 1-vuotias. Me emme kuitenkaan luovuttaneet, emmekä tehneet kompromisseja. eikä Marcokaan ole niitä tehnyt. Edelleen joka päivä hän saa perustella vanhoille rouville, miksi haluaa paistaa leipänsä kunnollisen rapeaksi …(“koska se jäisi muuten sisältä raa’aksi”) ja apulialaiseen tapaan monet asiakkaat yrittävät tingata. Laatun varjeleminen ei ole Italiassakaan aina helppoa.

Tämän viikon aikana Luca on oppinut paljon leivästä ja Marco on oppinut pizzasta. Nämä kaksi taikinahullua ovat käyneet syvällisiä keskusteluita jauhoista, hiivoista ja öljyistä. Niin syvällisiä, ettei kukaan ulkopuolinen niistä ymmärrä mitään, mutta molempien silmistä voi lukea, että keskustelut ovat todella tulleet tarpeeseen.

Jos satutte matkustamaan Barin maakuntaan, suosittelen lämpimästi visiittiä Marcon leipomoon. Coratoon on lyhyt ajomatka muun muassa Barlettasta, Tranista, Canosasta –eikä Materakaan ole kaukana.

Vaikka et pääsisikään paikan päälle, ota Marco seurantaan Instagramin puolella @panificioiltoscano (näitä kuvia ei kannata katsella nälkäisenä!)

amici.JPG
segale.jpg
valikoima.jpg
Miten italialaiset kasvatetaan kulinaristeiksi?

Miten italialaiset kasvatetaan kulinaristeiksi?

Kuuden kuukauden tauko

Kuuden kuukauden tauko