Ciao. 

Me nautimme elämästä, hyvästä ruuasta ja matkustelusta.

Tervetuloa mukaan!

Pehmeän mustekalan salaisuus

Pehmeän mustekalan salaisuus

Muistan, kuinka lapsuuteni liikuntatunneilla lämmiteltiin kuka pelkää mustaa miestä -leikillä. Sen leikin nimi on nykyään kuka pelkää mustekalaa, koska eihän mustia miehiä tarvitse pelätä., Eikä kyllä tarvitsisi pelätä mustekalaakaan…

Me syömme täällä Italiassa mustekalaa ainakin pari kertaa kuussa. Yleensä mustekalarenkaat löytävät tiensä Lucan pasta allo scoglioon, joka sisältää erilaisia mereneläviä tomaattikastikkeessa, mutta joskus Luca on oikein viitseliäs ja ostaa kalakaupasta kokonaisen ison mustekalan. Sen käsittely ei ole vaikeaa, mutta vaatii hieman kärsivällisyyttä. Liian hätäisellä käsittelyllä mustakalasta tulee helposti sitkeää ja mautonta. Jos on joskus joutunut pureksimaan väärin kypsennettyä mustekalaa, ei luultavasti anna helposti sille enää uutta mahdollisuutta. Tällä reseptillä mustekalasta tulee kuitenkin niin ihanan pehmeää ja maukasta, että saatat ottaa tämän nilviäisen osaksi vakituista ruokavaliotasi.

Pehmeä mustekala

Tarvitset:

Kokonaisen mustekalan

Ison kattilallisen kylmää vettä, jossa on porkkanaa, sipulia, valkosipulia, laakerinlehtiä, varsiselleriä ja kokonaisia mustapippureita sekä persiljaa

Toimi näin:

  1. Huuhtele mustekala juoksevan veden alla.

  2. Jos kalakauppiaasi ei ole tehnyt tätä puolestasi, irrota mustekalan sisälmykset ja silmä, huuhtele uudestaan.

  3. Laita mustekala kylmään veteen mausteiden kanssa ja anna kiehua hiljalleen kannen alla noin puolen tunnin ajan per kilo. Italialaiset uskovat, että jos veteen lisää myös viinipullon korkin, mustekalasta tulee pehmeää.

  4. Kun mustekala on kypsää, älä missään nimessä ota sitä pois vedestä, vaan anna sen jäähtyä omassa liemessään.

  5. Voit käyttää keitettyä mustekalaa monella eri tapaa: leikkaa siitä ohuita siivuja alkupaloihin, kuutioi sitä pastakastikkeeseen tai tee ihana kesäinen salaatti mustekalasta ja keitetystä perunasta.

Vinkki! Jos haluat että mustekalan lonkerot “kihartuvat” kauniisti, uita sitä viisi kertaa kiehuvassa vedessä ennen kuin pistät sen kattilaan mausteiden kanssa.

Tällä kertaa Luca keitti tomaattikastikkeen kokonaisista kuorituista tomaateista ja lisäsi mustekalan vasta kypsennyksen loppuvaiheessa. Lapsetkin tykkäsivät!

P2090001.JPG
P2090006.JPG
Loma Toscanassa

Loma Toscanassa

Miten italialaiset kasvatetaan kulinaristeiksi?

Miten italialaiset kasvatetaan kulinaristeiksi?